Kozie sery farmerskie Jakość serów kozich Ocena i wady serów Podział serów Kozie sery w kuchni Zrób kozi twaróg Zrób kozi ser podpuszczkowy Kozie mleko

Zrób kozi twaróg

ser Ser kozi, twarogowy - zrób to sam !   Bardzo prosty przepis na kozi ser twarogowy choć oczywiście można go również użyć dla mleka krowiego. Najważniejsze jest nie przekraczanie górnej temperatury osuszania twarogu, błędy skutkują mocnym pogorszeniem jakości i smaku. Pamiętajmy również, że ziarno twarogowe sera koziego jest o wiele drobniejsze niż krowiego i z tego powodu "przetrzymuje" w sobie więcej serwatki. Ser kozi wymaga delikatniejszego traktowania i dłuższego ociekania jeżeli zależy nam na wyrobie o bardziej stałej konsystencji.


Surowiec - mleko, najlepiej gospodarskie lub, w ostateczności ze sklepu mikrofiltrowane lub pasteryzowane, absolutnie nie UHT.

Potrzeby -"firmowe" mleko kwaśne ze sklepu, termometr 20-40 st C, garnek, łopatka do mieszania, długi nóż, duże sito, chusta serowarska - najlepiej kawałek lekkiego lnu, ostatecznie pielucha tetrowa.

Proces :
1. Do mleka przerobowego o temp. 22 - 25°C dodaje się i starannie miesza 2-3% mleka kwaśnego. Zostawiamy w spokoju dbając o stałą temperaturę.
2. Po około 12-14 godzinach mleko powinniśmy mieć już zsiadłe.
3. Kroimy je na średniej wielkości kostkę.
4. Podgrzewamy do temp. max 35°C, od czasu, do czasu delikatnie mieszając.
5. Przetrzymujemy w tej temperaturze 10-20 minut, w zależności od tego jak suchy twaróg chcemy uzyskać.
6. Masę twarogową przekładamy/przelewamy delikatnie do sita wyłożonego tkaniną. Po jakimś czasie możemy delikatnie uprasować pod np. deseczką

następny - "Zrób ser podpuszczkowy"  »        wróć do głównej »